Folketinget kræver godt vejr næste sommer

I går søndag bragte Politiken en god artikel, der illustrerer mange af de ting, der er gal med politik i Danmark:

S kræver kort ventetid på køreprøver
Rigspolitiet forventer, at ventetiden på køreprøver kan blive bragt ned til 14 kontordage. S afkræver ministeren en forklaring.
(…)
»I januar fik jeg at vide af justitsministeren, at ventetiden ville blive nedbragt i løbet af tre-fire måneder. I dag er der status quo, og det er jo udtryk for, at køreprøver ikke er en topprioret opgave hos politiet«, siger Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup.
(…)
»30 kontordages ventetid bliver hurtigt til to måneder med helligdage og ferier. Og hvis man for eksempel står og skal bruge kørekortet på et nyt arbejde, er det jo et stort problem«, fortsætter Socialdemokraternes retsordfører.

Kravet fra Karen Hækkerup er lidt tåbeligt. Selvom Folketinget med ministerens opbakning beslutter noget, så bliver det ikke nødvendigvis virkelighed af den grund. Det holder heller ikke op med at regne fordi en folkeafstemning siger at det er bedst med solskin.

Der er givetvis rigtig gode grunde til ventetiden stadig er lang, og alle ønsker at ventetiden kommer ned. Det kan godt være at grundene til ventetiden er uacceptable, men ikke desto mindre eksisterer de. Og det ændres ikke ved at ministeren bruger ministeriets tid og politiets tid på at lave alle mulige redegørelser for at svare Karen Hækkerup. Og det er netop konsekvensen af at stille spørgsmålet til ministeren frem for at kritisere situationen i offentligheden.

Man kan også diskutere om køreprøver virkelig skal være en topprioritet for politiet. Jeg synes egentlig at politiet har mange andre opgaver, som er bare en lille smule vigtigere end at lave køreprøver. Dermed ikke sagt at køreprøver er ligegyldige, for det er de ikke. Politiet skal selvfølgelig kritiseres for ikke at leve op til forventningerne, men at bruge ministerens og hendes ministeriums tid på noget så trivielt, er ikke seriøst.

Hvad jeg synes er endnu kritisabelt er at folketingsmedlemmer mener at det skal være Folketingets opgave at holde øje med sådan nogle ting. Det er jo helt hen i vejret. Folketinget skal lovgive på områder, hvor det er nødvendigt og fungere stopklods for regeringens magtudøvelse. Denne sag gør ingen af delene, men det bruger en stor mængde tid og ressourcer, som kunne være brugt mange andre steder.

Folketingsarbejde i et så velfungerende og frit demokrati som det danske, burde slet ikke tage mere end et par dage om ugen. Hvis det tager mere, så bliver der lavet for mange love, og reguleret for mange detaljer.

Man kan endda diskutere om køreprøver overhovedet er en statslig opgave. Hele funktionen kunne privatiseres og gøres frivillig. Måske vil forsikringsselskaber kræve at man består en eller anden prøve for at kunne blive forsikret, men der er ingen grund til at politiet og staten bruger tid og ressourcer på hverken køreprøver eller socialdemokratiske spørgsmål om køreprøver. Mon ikke politiet kunne finde en uopklaret voldtægt og bruge deres tid på den i stedet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.