Afskaf aldersbetinget pension

Thor Pedersen vil ifølge Politiken afskaffe reglen om, at tjenestemænd skal fyres når de bliver 70 år.

»Man skal ikke ud fra en dåbsattest alene kunne afskedige folk, der er glade for at arbejde og i stand til det«, siger Thor Pedersen.
(…)
»Det afgørende er, at alderstyranniet bliver afskaffet. 70-års grænsen skal væk. Jeg vil have et brud på et umenneskeligt princip, der forhindrer folk i at arbejde, når de har lysten og evnen til det. De bliver forhindret i at få det optimale liv, og det er endnu mere barokt, når samfundet har brug for dem«.

Det er et godt princip Thor Pedersen bringer frem. Ingen burde fyres på grund af deres alder, men på den anden side burde der, kun med få undtagelser, slet ikke være ansat tjenestemænd. De er umulige at komme af med igen, og her er pensionering et udmærket værktøj.

Men ser man lidt bredere, så er der en de facto tvangspensionering af mange ældre, når de rammer efterlønsalderen og i særdeleshed når de rammer pensionsalderen. Der er ikke noget at sige til, at virksomhederne vælge at fyre ældre mennesker og undlader at ansætte dem. At ansætte en person er en investering, som bliver for usikker når den ældre har sikret sin pension, eller har sikret den indenfor få år.

Nogen estimerer at det kan koste op til syv årsværk at oplære nye medarbejdere, og er det videnarbejdere, så bliver det pludselig til rigtig mange penge. Penge, der kan være spildt hvis den nye medarbejder går på pension indenfor kort tid. Men det er værre end det, for ældre mennesker kan være mere uvillige til lære nyt og tage nye procedurer til sig, fordi de ikke har lang tid tilbage på arbejdsmarkedet. Hyppige organisationsændringer, som man ser i mange virksomheder i udvikling, kan få efterlønsberettigede ældre til at sige op, frem for at omstille sig.

Hele miseren skyldes den automatiske aldersbetingede tildeling af efterløn og pension. Tildelingen skal fuldstændig efter personnummer og ikke efter evner og helbred. Mange ældre er i dag friske i både ånd og krop, og kan sagtens arbejde i mange år endnu. Mange bliver endda gamle nok til at de har været pensionister i en tredjedel af deres liv. Den aldersbetingede tildeling gør ældre mennesker til en ustabil og utroværdig arbejdskraft, som modarbejder forandring, og det er en skam.

Ældre medarbejdere har været i stand til at tilbyde erfaring, men mange virksomheder fungerer på helt nye principper, både forretningsmæssigt og organisatorisk. Når den fordel bliver mindre og kombineres med de negative effekter af aldersbetinget tildeling af efterløn og pension, så vil ingen chef med nogenlunde gennemløb i hovedet tør satse på ældre mennesker. Der er selvfølgelig undtagelser, men arbejdsløshedstallene for 55+ år, siger med al tydelighed at der ikke er nok af dem.

Ikke nok med at efterlønnere og pensionister er en belastning samfundsøkonomien, så er der også brug for deres arbejdskraft, næsten uanset hvor lidt de vil yde. Men pensionsreglerne underminerer det hele.

I stedet burde man kun give pension til personer, som ikke er i stand til at forsørge sig selv. Er man ikke i stand til at arbejde og ikke har nogen ordentlig indtægt eller opsparing, så burde man kunne få pension uanset hvilken alder man har; en slags udvidet førtidspension, som hellere burde hedde rettidspension.

Hvis nogen ønsker at gå på pension så længe de er sunde og raske, så er det for egen regning. Det vil være retfærdigt for alle, og så vil det ikke underminere troværdigheden for de ældre, som rent faktisk ønsker at arbejde. Besparelserne for samfundet vil være astronomiske, men det vil gå ud over dem, som gerne vil stoppe med at arbejde tidligt og nyde livet på andres regning. Men der findes et ord for dem: Nassere!

1 Comment

  1. Selvom diskrimination anses som et ekstremt negativt ord, så er det ikke nødvendigvis uretfærdigt hvis arbejdsgivere fravælger ansøgere, som nærmer sig efterlønsalderen eller måske allerede kan få efterløn. I mange fag kræves der en stor del oplæring af n

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.