Kvindelige ledere eksporteres fra Danmark til Norge

JyllandsPosten: Siden 1. januar 2008 har de norske børsnoterede virksomheder skullet have 40 procent kvinder omkring bestyrelsesbordene for ikke at risikere tvangsopløsning.

(…) »Det er ret klogt af de norske firmaer at rekruttere fra hele Norden. Især fra Danmark, som jo ligger helt i bunden, når det kommer til kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Det er nemt at headhunte kvinder dér, fordi der er så mange at tage af«, siger Marit Hoel fra det norske Center for Corporate Diversity.

(…) I faktiske tal betyder det, at der i dag sidder 48 danske kvinder i bestyrelserne for danske, børsnoterede selskaber, men hele 64 danske kvinder i de norske bestyrelser. Nordmændene kan med andre ord godt få øje på de kompetente danske kvinder.

Det her er jo på ingen måde nogen overraskelse, tværtimod så er det udtryk for, at danske kvinder stormer frem gennem ledelsesrækkerne, og nu får lov til at træde deres barnesko som norske bestyrelsesmedlemmer.

Med det skrækkelige lovindgreb de har gjort i Norge i et desperat forsøg på ensrette kønnene, som de kalder ligestilling, har de Norge effektivt sænket baren for hvor mange kompetencer bestyrelsesmedlemmer skal have. Derfor er det helt åbenlyst, at de norske firmaer kigger til Danmark, hvor der opbygget en kæmpe underskov af karrierekvinder, som står højt på trappen til bestyrelseslokalerne.

»De valgte mig på grund af min profil og min erfaring. Mit køn er bare et af parametrene. Der er ingen kvinder, der får en bestyrelsespost uden at være dygtige«, siger hun [Helle Trap Friis].

De er ganske sikkert alle meget dygtige, men det er ikke ensbetydende med at alle er dygtige nok til at få bestyrelsesposter, hvis ikke kønnet var en parameter. Jeg kan på ingen måde se hvorfor kønnet skulle være en parameter i bestyrelseslokalet, hvis ikke loven sagde det.

Men der er ingen grund til bekymring. De norske virksomheder får nu dårligere bestyrelser, hvilket gør det lettere for danske virksomheder at konkurrere, og Danmark får uddannet mange kvindelige ledere til at blive bestyrelsesmedlemmer ved at give dem erfaringer, hurtigere end de ellers ville have fået dem. Det er som en fodboldkamp mellem Norge og Danmark, hvor nordmændene starter med at score to selvmål. Tak Norge!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.