Kernekraft i Viden Om

DR’s videnskabsprogram viste en særdeles sober udsendelse om atomkraft.

Den eneste rigtige kommentar jeg gerne vil komme med, handler om ulykken på et af de svenske atomkraftværker, hvor en fejlstrøm var ved at slå nogle sikkerhedssystemer ud. I indslaget siger eksperterne ”tæt på den værste ulykke i Sverige.” Sverige har mig bekendt ikke haft slemme ulykker, men fred være med det.

Alt i alt er det en saglig fremstilling af ulykken, men efter min smag kører de lidt hurtigt hen over en pointe, som en af eksperterne kommer med. Han siger blandt andet, at ulykken ville have været meget værre hvis alle nødgeneratorer var blevet slået ud, og at der i værste fald ville ske en nedsmeltning hvis flere uheld var sket på samme tid. Udsendelsen kommer også kun kort ind på af omveje at en nedsmeltning ikke er specielt farligt for omgivelserne. Men når alt kommer til alt, så viste hændelsen at sikkerhedssystemerne virker selvom det utænkelige sker.

Nogen af de tal, der blev nævnt overraskede mig lidt. Jeg var godt bekendt med at de nuværende uranreserver ville holde i ca. 100 år, men det overraskede mig lidt at med de nye generation IV fast breeder raktorer vil reserverne vare i 10.000 år. Jeg har hørt tal på 3-400 år, hvilket i øvrigt også er imponerende lang tid, specielt når man optimistisk håber på at have fusion klar om under 50 år – det overraskede mig også at fusion har nok brændsel til 5 milliarder år, her havde jeg hørt 100.000 år, men i den størrelsesorden er det vist ligegyldigt.

Fast breeder raktorer, som køles med natrium eller andre salte er også umådelige spændende. Specielt den lille detalje, som sneg sig ind i en bisætning om, at man kan producere hydrogen på dem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.