Fitness uden motion

Politiken fortæller om en ny artikel i tidsskriftet Cell, hvor det er lykkedes forskere at lave et stof, som kan øge muskelmasse og udholdenhed – ligesom ved træning. Indtil videre er det kun påvist i museforsøg, men det gør ikke resultaterne ret meget mindre spændende. Alene det, at de er kommet så langt tegner rigtigt godt for fremtiden, for behovet for en bedre fysik er tiltrængt for mange mennesker.

Men puritanismen ligger ikke langt væk, og mange vil sikkert se det som ”snyd”, selvom det ville kunne redde liv og give et bedre og længere liv til mange. Kostdoktorn.se prøver ihærdigt at komme malurt i bægeret:

Risken att det har negativa biverkningar lär vara stor tror jag.

Der er vel ingen grund til at formode flere bivirkninger end ved alle mulige andre lægemidler. Et lægemiddel med stor gavn har ikke nødvendigvis også store bivirkninger – hvis bare det var så simpelt. Under alle omstændigheder skal man være opmærksom på bivirkninger. Dette er sikkert ikke vidundermidlet, men nok nærmere generation nul i en lang række, før det kan blive et middel til ellers raske mennesker, som ikke dyrker motion.

Priset? Runt 120 dollar per gram. Priset för en dos som motsvarar den mössen fick anpassat till människor blir då tusentals dollar per dag.

Mere sludder skal man lede længe efter. Dosis for mennesker er langt fra fastsat, da der kun er tale om museforsøg, og desuden er der en himmelvid forskel på prisen ved fremstilling i laboratorium, og industrialiseret masseproduktion. Men der er alligevel mere sludder i vente.

Varför hade annars inte människor utvecklats till att själva aktivera detta enzymsystem lite extra?

Hvorfor skulle mennesket det? Styrke og fysisk fitness har i naturen en kæmpe pris på det nødvendige energiindtag. Ikke nok med det, så har mennesket også en kæmpe energikrævende hjerne, som også skal vedligeholdes. At mennesket lukker ned for de fysiske kompetencer når maden er knap (hvilket det har været det meste af tiden), og er i stand til at opbygge muskelmasse og udholdenhed når det skal bruges, er fantastisk smart.

Fysisk udfoldelse og motion er menneskets måde at aktivere det pågældende enzymsystem. Problemet er bare at menneskets livsstil i en moderne verden ikke formår, at aktivere systemet gennem motion, selvom der er rigeligt med mad. Udvikling af denne type lægemidler er en naturlig og fornuftig konsekvens af levemåden i den moderne civilisation. At bruge masser af tid på at dyrke motion uden noget egentligt formål, virker langt mere tåbeligt, end at spise en tablet for at få et godt helbred.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.