Kulturministeriet – udvikling eller afvikling

Politiken: Valget af Carina Christensen viser, at regeringen anser jobbet som kulturminister som en udviklingspost, mener Kunstrådets formand Mads Øvlisen.
Regeringen anerkender ikke betydningen af kunstens og kulturens rolle i det danske samfund.

Man kunne håbe på at jobbet som kulturminister var en afviklingspost, og ikke en udviklingspost, som formanden for skattenyderrådet påstår.

Tværtimod, så ved Mads Øvlisen åbenbart ikke meget om kunst og kultur, når han tror at det kun kan eksistere hvis regeringen velvilligt punger tvangsopkrævede skattekroner til hans pet-projects. Personer som ham glemmer åbenbart at de penge de bruger ikke er kommet til dem af frivillighedens vej. Det kan lyde som bitter retorik når der påpeges at pengene er opkrævet ved tvang, men problemet er nok først og fremmest at skattenyderne glemmer hvordan de faktisk er financieret

En kultur, der kun kan eksistere gennem tvang har ingen værdi. Og kunst og kultur, som kun kan værdsættes af kunstnere og kunstkendere spiller ikke nogen rolle for dansk kultur. Så hvis jeg skal svare på egne vegne på Øvlisens kritik i hans egen kontekst, så kan jeg kun give ham ret. Jeg kender ikke betydningen af elitær kunst, som ingen gider betale for af egen lomme; men siden han åbenbart ved det, så vil jeg da gerne oplyses.

Dansk kultur er umådelig stærk og i en globaliseret verden har danskerne en stor interesse i den. For at være lidt poetisk, så er dansk kultur er den muld et træ skal rodfæstes i for at strække grenene op i himlen og ud i verden. Folk som Øvlisen ved udmærket godt at deres hjertebørn ikke er interessante nok for andre end dem selv, og at de ville dø hvis ikke de havde skattepatten at sutte på. Risikoen er bare at når Øvlisen og co. får lov til at dele penge ud til det de synes er godt, så sker der en en forskydning i kulturlivet, som svarer til at plante et træ i en potte i stedet for ude i skoven. Kulturen snævrer ind og befolkningen kan ikke længere se dens betydning, og ikke mindst så har de betalt de penge i skat, som de skulle have brugt til at betale den kultur der betyder noget for dem, og som rodfæster dem som danskere.

Skal kulturministeriet have have en funktion, så lad den beskytte rødderne fra de gamle træer i skoven. Beskyt den kultur, som tidligere generationer i Danmark fandt værdifulde, så de nye generationer kan lære og blive inspireret af den. Men lad den nutidige kultur udvikle sig på dens egne præmisser, og ikke de præmisser Øvlisen og hans slæng vil diktere med statsmagtens hjælp. Sæt kulturen fri!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.