Svensk atomsikkerhed i top

Alternativ overskrift:

Berlingske – Sikkerhedsen vakler på svensk a-kraftværk: Strålesikkerhedsmyndigheden i Sverige (SSM) overvejer at sætte atomkraftværket Ringhals under særligt tilsyn. Det skyldes, at Ringhals har rapporteret om en stor mængde fejl igennem længere tid, heriblandt to alvorlige.

Med sådan en nyhed, skal man lige tage ordene med et gran salt, for tærsklen for hvornår noget kaldes alvorlige fejl er meget lav. De to kategori 1 fejl er ikke farlige, og har ikke være nogen trussel mod omgivelserne.

Alt på et atomkraftværk skal fungere optimalt, og gør det ikke det, så skal der tages handling. De mange nyheder og historier fra Ringhals er mere end noget andet tegn på at kontrollen med sikkerheden er i top, så selv små skavanker opdages og håndteres i rigtig god tid. En så høj standard for sikkerhed finder man ikke i andre brancher, selvom andre brancher koster snesevis af menneskeliv hvert år. Kommerciel atomkraft i vesten har ikke kostet et eneste menneskeliv gennem de mange år og de mange kraftværker der findes. Selv almindelige arbejdsulykker er der væsentligt færre af.

Sikkerheden på atomkraftværker skal være høj, og er i mange tilfælde højere end nødvendigt. Med så skarpe krav skal kontrollen finde problemer, for ellers er kontrollen ikke god nok – og Svenskerne finder mange ting.

For Vattanfall, der ejer Ringhals, kan de mange små problemer, der er opstået på det seneste være et problem. Fejler den ene del efter den anden, kan det tyde på at en større renovation af værket kan blive aktuel, og derfor er det også helt på sin plads, at myndighederne skærper overvågningen, og beder om en større gennemgang af værket. Alt sammen ganske fornuftigt, helt normalt og ganske ufarligt. Historien viser bare at vi kan stole på vores svenske naboers omhyggelighed.

Politiken er også god for lidt katastrofestemning.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.