Afskaf teori- og køreprøver

180grader beretter om kørelærernenes ønske om at afskaffe politiets monopol på teori- og køreprøver fordi der fortsat er lange ventetider på prøverne.

“Det er et markant problem over stort set hele landet, og det har det i større eller mindre omfang været i de snart 20 år, jeg har været kørelærer. Det er uanstændige vilkår, vi som erhvervsdrivende lever med, og det er helt urimeligt over for eleverne, der må betale mere for et kørekort, fordi rutinerne skal holdes ved lige på grund af de lange ventetider,” siger René Arnt, formand for Dansk Kørelærer-Union til Ritzau.

Problemet er ikke nyt, men når nu vi er i gang, hvorfor så ikke løse årsagen til problemet, nemlig selve eksistensen af prøverne? Nøjagtig det samme problem var oppe at vende for lidt over et år siden, og spørgsmålet og problemerne er stadig de samme: Hvorfor have en køreprøve?

Prøverne er ikke svære at bestå, og selv vanvidsbilisterne har alle sammen bestået prøverne. Hvis man påstår at prøverne holder nogen fra at køre dårligt, så er det ikke ikke udtryk for intelligens. I bedste fald giver prøverne en falsk trykhed, og det er lige præcis det det er: Falsk!

At være en god bilist handler om to ting, hverken mere eller mindre; erfaring og sund fornuft. Hvis alle bilister derimod skal have en ansvarsforsikring for at måtte køre bil, så vil det være smart for forsikringsselskaberne at lave forskellige tests og prøver, der kan vise at man er god til at køre bil, for at tilpasse prisen på forsikringen. Det kunne måske endda være tests, der undersøger folks sunde fornuft. Og de tests vil man formodentlig blive udsat for mange gange i løbet af sit trafikale liv, og ikke kun i perioden omkring man fylder 18 år.

Lad markedskræfterne og forsikringsselskabernes grådighed og profithunger være med til at gennemtvinge en højere trafiksikkerhed.

2 Comments

  1. Hvorfor sker det så ikke allerede? Der er, vil jeg mene, et stort marked for at kunne levere lidt billigere ansvarsforsikringer til unge mænd under 25, og endnu bedre, at stoppe dem der vil køre uansvarligt.

  2. Jeg vil mene, der er mange årsager. Først og fremmest er jeg ikke sikker på det vil være let at få folk til at acceptere flere prøver, når nu politiet allerede har lavet en, og kombineret med de ressourcer der er nødvendig for at udvikle nye og bedre prøver. Uden politiets prøve, tror jeg ikke forsikringsselskaberne kan undlade at lave en differentiering, og det forstærkes af at jeg mener boden for skade andre ved rådden kørsel er alt alt for lille, og burde også inkludere diverse hospitalsregninger for alle involveret i en ulykke.

    Ikke nok med det, så er der allerede lignende ordninger på vej, både med fartspærer og glatbanekurser, som kan sænke polisen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.