Skaldyr reddede menneskeheden fra klimaforandringer

Menneskeheden var ved at uddø og kun 1000 mennesker i den fødedygtige alder var tilbage på grund af klimaforandringer. Det vil sige på grund af istid.

boingboing: For et par hundrede tusind år siden blev planeten et meget koldere og tørrere sted. I Afrika udvidede ørkenerne, dyrearter uddøde og menneskeracen var i store problemer.

(…) Det viser sig at på et tidspunkt mellem 130.000 til 190.000 år siden var menneskeheden reduceret til mindre end 100 fødedygtige individer – bare et par tusind individer i alt. Gammel naturlig klimaforandring drev vores art til kanten

Forskerne mener at redningen var menneskets intelligens, som gjorde det muligt at skifte fødekilde til skaldyr, som trives godt i køligere vand. Sagen er at det ikke er så lige til at lave det skift, da det kræver at at man opdager nye sammenhænge og opfinder nyt værktøj.

Men historien fortæller mere end det. Historien fortæller også hvor slemt det er når jorden nedkøles, og artiklen fortæller også hvordan arterne døde og områder tørrede ud. Præcis det samme som dommedagsprofeterne siger vil ske med en minimal opvarmning. profeterne advarer om ørkener på trods af at det er nedkøling der udtørrer atmosfæren og opvarmning, der fylder mere vand i atmosfæren og øger vandcirkulationen.

Der vil formodentlig ske forandringer som nogle steder giver mere ørken, men det har mere noget at gøre med luftstrømmenes samspil med geografien end med temperaturen direkte. Advarslen bakkes op med at højere temperatur gør jorden mere tør, men der tages ikke stilling til at de fleste områder nær Ækvator, som får mest sol er præget af frodig regnskov og ikke af ørken.

Uanset hvor slem opvarmning er, så er nedkøling meget værre. Dengang var redningen teknisk snilde og forskning i hvordan man håndterer forandringerne. Mon ikke det samme er tilfældet idag.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.