Bosættelser og en palæstinensisk stat.

Israelerne kritiseres jævnligt for bosættelserne i de palæstinensiske områder. Det kan der være gode grunde til når der er tale om at palæstinensiske grundejere fordrives fra deres jord mod deres vilje og andre ressourcer tages. Men hvis der derimod er tale om opkøb af jord eller bebyggelse af lovligt (i overensstemmelse med ejendomsretten), så så burde der ikke være noget problem.

: Den israelske regering har afsløret planer om at opføre 700 nye huse i byen, og det skaber ikke ligefrem jubelscener i Det Hvide Hus.

»USA er imod nye israelske opførelser Østjerusalem«, siger Robert Gibbs, der er talsmand for præsident Barack Obama i Det Hvide Hus.

De israelske planer involverer bebyggelse på dele af Vestbredden, som Israel betragter som en del af Jerusalem.

Historien beretter ikke noget om hvorvidt den pågældende jord er stjålet eller købt på ærlig vis. Er den det sidste, så burde der ikke være noget problem. Spørgsmålet er snarer hvordan man håndterer det i forbindelse med oprettelsen af en palæstinensisk stat, som måske ikke er så længe væk som hidtil antaget efterhånden som Vestbredden bliver mere og mere velstående. Det samme gælder de øvrige jødiske bosættelser på Vestbredden.

Den simple løsning kunne være at jøderne i bosættelserne bliver borgere i den palæstinensiske stat på på samme måde som de palæstinensiske israelere er borgere i Israel. En stor problemstilling er her om jødernes rettigheder så vil blive overholdt, og en lige så stor problemstilling er om jøderne i bosættelserne vil finde sig i at blive borgere i en palæstinensisk stat. Bosætterne er ikke ligefrem kendte for at være de mest imødekommende og kompromissøgende mennesker. Selvom de fleste nok er er det, så skal der ikke mange fanatikere til for at ødelægge en god dag.

En anden og mere interessant løsning (som også er mere spekulativ) er at truslen fra Hamas ikke kan holdes nede på Vestbredden sådan at de israelske sikkerhedsstyrker får en permanent tilstedeværelse med at beskytte de almindelige palæstinensere, som søger velstand og gode forhold for deres børn. Den udvikling er allerede i gang på Vestbredden selvom der stadig er lang vej til ro og stabilitet som vi kender det.

Scenariet er måske ikke så langt ude endda, for der har tidligere været beretninger om de israelske palæstinenseres største frygt er, at deres landsbyer i Israel skulle blive en del af den palæstinensiske stat når eller hvis den bliver udråbt. Den samme frygt kunne sagtens tænke sig at spredes på Vestbredden, således at lederne ikke tør udråbe en selvstændig stat, men bare bare fortsætter den nuværende positive udvikling mere mere og mere menneskelig og økonomisk integration med Israel, indtil selvstændighed bliver meningsløst. Skal den kabale gå op, så skal palæstinenserne på en eller anden måde repræsenteres i det israelske parlament, Knesset. Den process vil kræve slugning af en del kameler af alle parter dernede. Og mon ikke Hamas og for så vidt også Hizbollah i det sydlige Libanon vil gå helt amok.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.