Det fantastiske marked

Mobiltelefoner, online arbejde og små apps, der kan gøre de mest fantastiske ting. Men det er på ingen måde slut endnu.

Businessweek: The tech industry has had its share of legendary rivalries: IBM (IBM) vs. Digital Equipment Corp., Microsoft vs. Netscape, America Online vs. Yahoo! (YHOO) Apple vs. Google could dwarf them all. Both companies are revered by consumers with a passion usually reserved for movie stars and pro athletes. They have multibillion-dollar war chests, visionary founders, and ambitions for smartphones, Web browsers, music, and tablet computers that set them on a collision course.

Det er komplet umuligt at forestille sig hvad der kan komme ud af titanernes kamp om kundernes gunst.

Kunderne vil have noget der virker, og som gør en forskel i deres hverdag, men ingen ved hvad det er, og slet ikke kunderne. Det er nyt uudforsket territorium, hvor de bedste hoveder kun kan gætte på hvad der skal til. Den eneste mulighed er at prøve sig frem og se hvad der rammer rigtigt, og falder i brugernes smag. Èn ting er at finde et produkt brugerne vil elske, en helt anden ting er at opdage en måde at tjene penge på det, og griber mand et forkert an, så kan selv den mest fantastiske og revolutionerende idé falde til jorden. Forbrugernes magt er enorm.

Forbrugernes magt er ikke bare enorm, den er også brutal. Apple og Google er to enorme firmaer med milliarder og atter milliarder af dollars til deres rådighed, men tag endelig ikke fejl; dette er en kamp på liv og død. Netscape var engang synonymt med internettet. Man gik ikke på internettet, man gik på Netscape. Netscape var en af de største og mest succesfulde firmaer, men de tabte kampen om kundernes gunst og efter at være blevet opkøbt af AOL (tidligere America Online) blev firmat opløst i 2003. AOL var i sine velmagtsdage enorme og købte ikke bare Netscape, men også filmselskaber, som de senere måtte skulle sig af med igen. AOL er nu nærmest ingenting, og ligger i forhandlinger om at fusionere med Yahoo, som eftertrykkeligt er gået bag om dansen efter Google vandt kunderne over. Digital Equipment Corp. har jeg aldrig hørt om før, hvilket siger noget om resultatet af deres kamp mod IBM, som bestemt ikke er ukendt.

Det er ikke nogen triviel rivalisering der er ved at blusse op; det er creative destruction når det bliver vildest, og det bliver fantasttik for os forbrugere at nyde frugterne af kampen. En af dem kan let risikere at knække ryggen i kampen, og det kan let være at et lille firma i en garage i dag kan ende med at knække ryggen på dem begge ved at være de bedste til at tilfredsstille forbrugernes krav.

Man kan med gru tænke på hvordan det ville have været for forbrugerne hvis myndighederne havde grebet ind og og støttet taberne med skattekroner. Men sådan noget kunne myndighederne jo aldrig finde på….

1 Comment

  1. Du udtaler dig om økonomi og penge og IT firmaer, men har aldrig hørt om DEC…..

    Det er fandeme trist.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.