Insiderhandel er ikke en forbrydelse

Hvorfor er insiderhandel en forbrydelse? Der er ikke nogen, der lider tab ved det. Informationer om op og nedture i en virksomhed når hurtigere frem til markedet, hvilket er i alles interesse.

Dinepenge.dk: Efter knap halvandet års efterforskning er Bagmandspolitiet klar til at gå i retten med den hidtil mest alvorlige sag om insiderhandel i Danmark.

Sagen drejer sig om en tidligere investor relationsmanager i Novo Nordisk med ansvar for det amerikanske marked, som 13 gange mellem 2005 og 2008 handlede med Novo-derivater i dagene op til fondsbørsmeddelelser.

Hvad er problemet? Dem der købte aktierne ville have købt dem til den gældende kurs under alle omstændigheder. Ligeledes hvis en insider køber aktier ville sælgeren have solgt aktierne til den kurs. Insidernes gevinster bliver ofte beskrevet som uretfærdige fordi de er i besiddelse af information andre ikke har, men handlen i sig selv er et signal om at jeg har informationer du ikke har og at jeg satser på at mine er bedre end dine.

Det står selvfølgelig de forskellige børser og virksomheder frit for at forbyde tillidspersoner i virksomhederne at lave insiderhandel, men det følger ikke naturligt deraf, at det skal forbydes ved lov. Hvis jeg ejede aktier i en virksomhed, så vil jeg da hellere end gerne vide hvad direktøren og andre med meget information gør med deres egne aktier, da det siger mig noget om hvordan virkeligheden ser ud for virksomheden.

Man kunne skrive ind i diverse kontrakter at at handler skal offentliggøres til ejerkredsen med det samme. Det kunne også tænkes at muligheden for at kunne udnytte oplysninger før offentliggørelse var den del af direktørens løn – det kunne ligefrem tænkes at det jeg som aktionær kunne slippe helt for at betale en dyr direktørløn, og så bare betale ham med de informationer han allerede har adgang til – så kan han selv klare at omsætte det til kontanter. Ligeledes kunne man forestille sig at kurtage og gebyrer tradere kunne ophøre, da de har mulighed for at bruge deres kunders handelsmønstre til selv at udnytte værdifulde informationer.

Resultatet er at der kommer flere informationer hurtigere ud i markedet, så man ikke skal vente på at virksomheden tager sig sammen til at fortælle deres hemmeligheder samtidig med at der ikke er nogen ofre i spillet. Endnu mere vigtigt er det at insidere har mulighed for at samle informationer fra mange kilder, som hver for sig ikke berettiger til en børsmeddelelse.

Hvis folkene i en lægemiddelvirksomheds R&D-afdeling pludselig begynder at shorte virksomhedens aktier, så er det ret værdifuld viden.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.