De stakkels grillbarejere

Den engang så borgerlige Jyllands Posten (se engelsk wikipedia) har begået en artikel med klart socialistisk tankegods.

30 shawarma-grillbarer på et område mindre end en kvadratkilometer konkurrerer om de sultnes gunst med katastrofale følger for både kunder og erhvervsdrivende; priserne trykkes, kvaliteten følger med ned, mange må lukke.

Det må jo være åbenlyst for enhver at konkurrence er noget skidt når “mange af grillbarejerne er ved at køre sig selv ned af arbejde”, så de må lukke eller lade kvaliteten gå ned. Når så, oven i købet, priserne går ned, så er den da helt galt – det skal vi ikke finde os i, så heldigvis har vi staten, kommunerne og EU til at hjælpe:

Han [Shahriar Shams Ili] er projektleder og konsulent på det statsligt-, kommunalt og EU-støttede erhvervscenter EVU i København, som står til rådighed for de omkring 5.000 erhvervsvirksomheder herhjemme, hvis ejere har udenlandsk baggrund.

EVU-projektet Flere og bedre indvandrervirksomheder er oprettet for at hjælpe indvandrere og deres efterkommere væk fra deres traditionelle erhvervsområder og over i andre kategorier.

Selvfølgelig er det synd for den enkelte grillbarejer, at priserne går ned, og han risikerer at må lukke. Men faktum er, at han ikke er i stand til at lave et godt nok produkt til den rigtige pris, som hans konkurrenter kan/forsøger på. Så længe han bliver ved med det, så spilder han bare sin egen tid og penge.

Det er meget muligt, at der er for mange grillbarer på et for lille område, og nogen må lade livet. Spørgsmålet er bare hvilke. Enten kan vi lave et system bestemt af politikere, der sikkert aldrig kommer på Nørrebro, eller også kan vi lade forbrugerne på Nørrebro bestemme med fødderne – dvs. dem, der kan tiltrække forbrugerne og deres penge er vinderne.

Som forbrugere kan vi vægte mange forskellige ting. Det gælder i vid udstrækning prisen, men i særdeleshed også kvaliteten. Kvaliteten vil aldrig nogensinde falde under den kvalitet forbrugerne som gruppe ønsker. Den desperate grillejer behøver ikke lang tid til, at finde ud af hvordan han overlever, hvis forbrugerne ønsker kvalitet (hvilket vil sige vi er parate til at betale for kvalitet). Når JP påstår at konkurrencen er katastrofal for både kunder og erhversdrivende, så er det en lodret løgn. Det kan ikke være mere forkert.

Problemer kan opstå hvis grillejerne begynder at svinde ved at sælge sundhedsfarligt “mad” eller “skinken” i virkeligheden slet ikke er en skinke. Det er på alle måder et bekymrende problem, for dem der bliver snydt. Men alle andre vil hurtigt finde ud af at der er noget galt hos synderen, og så har Shahriar på EVU en ny klient.

Noget helt andet, og langt værre er, at projektmagere, som Shahriar Shams Ili kan slippe af sted med et projekt målrettet på at få indvandrer til at lave noget andet end mad. Sådan et projekt skriger ligefrem at indvandrer er for dumme til selv at finde ud af, at de skal lave noget andet når forretningen ikke kan løbe rundt. Hvis man ønsker, at gøre en forskel på området alligevel så kan man hjælpe alle, der går ned med biksen til at lave noget andet (hvilket jeg i øvrigt mener EVU gør). Grillejerne har allerede bevist sig selv som driftige mennesker alene fordi de har åbnet en grillbar. Potentialet er enormt, og så er løsningen ikke at pakke dem ind i diverse ordninger og ydelser fordi de kan et andet sprog end dansk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.