Sommerhuse uden fundament

Naturfredningsforeningen udtrykker i Jyllands Posten sin utilfredshed med DF’s forslag om sommerhuse på naturskønne øer, som middel til at styrke øerne økonomisk. Jeg er tilbøjelig til at give foreningen ret, men så alligevel ikke. Problemet minder mig om en løsning jeg i efterårsferien så på Barbados i Caribien. Øen er en stor naturperle, men der bor også mange mennesker. Her fik fattige lov til at bygge huse, selvom de ikke ejede jorden. Husene måtte bare ikke have et fast fundament. På den måde kunne husene flyttes, hvis deres placering blev et problem. Hus ejerne kunne også købe egen jord et andet sted, og så flytte deres hus derhen.

Ved at gøre det samme kunne de danske øer få en fordel. Udstyk naturen til sommerhuse, og lej brugsretten til stykkerne ud, så der kan bygges sommerhuse uden fundament. Hvis det bliver nødvendigt, kan lejemålet opsiges og huset kan flyttes uden de helt store problemer, f.eks. hvis naturfredningsforeningen finder på et fantastisk projekt i området, der udelukker sommerhuse.

Problemerne er små, og fordelene kan være store. En del af lejen kunne være, at lejer skal betale for naturvedligeholdelsen i området, hvilket også gør området endnu mere idyllisk for lejeren. Lejeren har selv en interesse i, at området holdes pænt, og hvis ikke, kan kommunen bare opsige lejemålet og lade andre komme til. Resultatet er, at kommunen får lettet trykket på pengekassen til naturvedligeholdelse, og der kommer sikkert også en indtægt fra udlejningen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.