Retsstilling i snevejr

Ifølge Politiken er fagforeningen FOA sure over at ansatte trækkes i løn når de ikke kan komme på arbejde på grund af vejret.

Politiet advarer mod at køre ud. Vejene er blokerede af meterhøje snedriver. Alligevel skal lønmodtagere møde, medminde de vil miste en dagløn. Det er urimeligt, finder FOA.

Og

“Jeg er overbevist om, at de danske lønmodtagere lægger sig voldsomt i selen for at møde på trods af vejret. Og når det er tilfældet, så ærgrer det mig, at vi fortsat har en retsstilling, der stammer fra industrisamfundets fødsel”, mener formanden for FOA, Dennis Kristensen.

Det er klart at sne problemer har nogle økonomiske konsekvenser, når der ikke bliver lavet ret meget arbejde de dage. Men jeg har svært ved at se, hvordan man kan mene at arbejdsgivere partout skal bære den omkostning alene. Det er vel ikke deres skyld at de ansatte ikke kan komme frem gennem sneen! Jeg synes derimod nærmere man kan sige, at det er den ansatte, der ikke lever op til sin forpligtigelse til at møde på arbejde. Men her ligger også løsningen på problemet, for man kan bare aftale sig ud af det.

En virksomhed der er glade for sine medarbejdere må vise det gennem de vilkår de tilbyder. Og her er løn under snekaos en flot gestus, som man som ansat vil sætte pris på, og som ikke koster det store for arbejdspladsen. Dem, der alligevel møder op, kan så få en lille bonus for besværet. Det er da en gestus jeg ville sætte pris på.

Jeg bliver bekymret over at FOA formanden mener at det er et problem for retstilstanden. Men det viser at FOA mener at arbejdsgivere og arbejdsplader kun eksisterer for de ansattes skyld. De ser ikke, at et job er en gensidig aftale mellem den ansatte og arbejdsgiveren, som skal virke til fordel for begge. Sagt på lidt dramatisk vis, så handler det for FOA ene og alene om, at arbejdsgiveren skal sørge for at de ansatte har noget at give sig til i løbet af dagen, og at de ansatte har så mange penge mellem hænderne, når de tager hjem om aftenen.

Det er lidt komisk når FOA kritiserer at noget stammer fra industrisamfundets fødsel, når netop FOA’s indstilling til arbejdsgivere netop stammer fra industrisamfundets fødsel. Verden har bevæget sig siden. Jeg er bekymret på vegne af FOA’s medlemmer, for med en så gammeldags indstilling, kan jeg ikke se, at foreningen kan tage ordentlig vare på medlemmernes interesser.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.