Drop kommuneaftalerne

Regeringen indgik forlig med kommunerne den anden dag om deres økonomi. Det er en stor forkromet løsning, hvor kommunerne og regeringen prioriterer forskellige indsatsområder, og hvor meget staten skal betale til kommunerne i bloktilskud. I harmoni med Venstres skattestop sænker regeringen skatten med 500 millioner, så kommunerne kan sætte deres skat op.

I lederspalterne på 180grader får aftalen nogle velfortjente hug.

Kommunerne opfører sig lige så uansvarligt som små børn, men det er forventeligt, for de behandles også som små børn. Næsten uanset hvor tåbeligt en kommune bærer sig ad, så har det ikke nogen konsekvenser. Hvis en kommune bruger uhæmmet løs og må hæve skatterne, så ville den i en bedre verden blive straffet ved, at skatteydere med høje indkomster ville foretrække de mere økonomisk ansvarlige nabokommuner at bosætte sig i.

Lederen bringer op at staten burde bruge sin autoritet, og skære i bloktilskuddet hvis kommunerne ikke har styr på økonomien. Jeg vil mene det var bedre at gå den anden vej.

Som det er nu kan politikerne ude i kommunerne slippe for at tage de grimme beslutninger, og bare skyde skylden på regeringen og den aftale som de frivilligt blev tvunget ind i. Nicolai Wammen fra Århus har kørt det spil som en mester. Kommunerne får lige nu lov til at opføre sig som små børn, der ikke kan få deres vilje. I stedet for at behandle dem endnu mere som børn, så burde de behandles som voksne – og mærke konsekvenserne af deres handlinger som voksne.

Drop aftalerne og drop bloktilskuddet. Regeringen håndhæver de minimumsregler om hjemmehjælp og lignende, som folketinget fastsætter, og så må kommunerne opkræve fastsætte deres skatteprocent som de finder nødvendigt. Slut, ikke mere diskussion. Kommunerne kan få lov til at sejle lige så meget de har lyst til, og skattestoppet i regeringsgrundlaget skal kun gælde for statens finanser.

Hvis kommunerne ikke kan få budgetterne til at hænge sammen, så må de hæve skatterne uden at kunne skyde skylden på andre. Hvis borgerne er tilfredse med det, så er alt godt, men hvis ikke, så må det koste hoveder til næste valg. Borgerne i den enkelte kommune får meget lettere ved at holde politikerne ansvarlige når det kun er borgmesteren, der skal væltes og ikke landets statsminister.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.