Usaglig fremstilling af atomkraft

I torsdags deltog jeg i en debat på P1 om atomkraft, hvor et af de underliggende spørgsmål var at når nu danskerne ved for lidt om atomkraft, har politikerne så ikke et ansvar for at gå forrest med de saglige holdninger. Jeg synes ikke man kan bebrejde politikerne at de ikke tager sagen op, for det er en tabersag; og det vil det blive ved med at være så længe medierne udlægger alle nyheder fra atomkraftværker, som eksempler på hvor dårlig atomkraft er.

Svenskerne opdagede for noget tid siden mikroskopiske revner på et af deres kraftværker, og det blev udlagt som en sikkerhedsrisiko. Men alle bygninger slår revner på et eller andet tidspunkt. Spørgsmålet er bare om det bliver opdaget. Nyheden fra Sverige var i virkeligheden at sikkerhedssystemerne fungerer.

Nu er der kommet et endnu mere usagligt eksempel, hvor der udbrød brand i en transformerstation på et atomkraftværk i Hamborg. Journalistens første spørgsmål er om den danske beredskabsstyrelse blev alarmeret. I opfølgningsartiklen pointeres det at atomreaktoren af sikkerhedsmæssige årsager blev sat ud af drift. Der mistænkeliggøres så lige med en påstand fra Greenpeace om, at de kalder det for ”katastrofereaktoren”. Sagen er nu kulmineret med en artikel om at nogle tyske partier vil have værket lukket:

»Hændelserne viser, at det er uansvarligt uagtsomt at se hen over sikkerhedsspørgsmålene, sådan som atomlobbyen gerne vil gøre det, sagde De Grønnes partiformand«, Reinhard Bütikofer, til avisen Hannoversche Neue Presse.

Hændelsen viser absolut intet. En transformatorstation har absolut intet med atomkraft at gøre. Den strømproduceredne del af et atomkraftværk er nøjagtig magen til den strømproducerende del af et kulkraftværk. Hvis værket ikke kan producere strøm, er det helt naturligt at lukke ned for kedlerne.

Et nedbrud i strømenheden har ingen effekt på sikkerheden af reaktoren, og det er direkte usagligt at udlægge det som sådan. Ritzau og Line Prasz fra Politiken burde skamme sig. Hvis der virkelig var sikkerhedsproblemer, så ville det selvfølgelig være relevant at fremføre dem, men det er ikke i orden at opfinde sikkerhedsproblemer. Hvis andre opfinder problemer, er det lige så useriøst at viderebringe dem helt ukritisk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.