Narkomani er en sygdom og narko er medicinen

Lederen d. 18. oktober på 180grader.dk tager et meget vigtigt emne op omkring narkomani og misbrug.

Om så guleroden var en million kroner, så ville det ikke kunne helbrede en kræftpatient – end ikke en, der lider af influenza, kan blive rask med den slags midler. Men med den “sygdom”, som man kalder narkomani, er det anderledes. (…) små præmier for at holde sig clean – biografbilletter f.eks. – kan føre til, at narkomanerne pludselig evner at holde deres misbrug i ro for en tid. Det tyder på, at forestillingen om narkomani som en sygdom bare ikke holder.

Lederens tese er interessant, men den har nogle problemer, som endda nævnes. Narkomaner kan med belønninger holde misbruget i ro for en tid. Det er altså ikke noget permanent eller noget kurerende i belønningerne, som lederen påstår andetsteds. Kræftpatienter kan også lokkes til at lade være med at tage deres medicin i en periode hvis man giver dem belønninger. Det er netop her humlen ligger: Narkomani er en sygdom, og narkoen er medicinen.

Alene ved at se på ordet narkomani. Endelsen –mani viser, at der er tale om en mental forstyrrelse. Det er endda vist at narkomaners hjerner udviser nogle forandringer i forhold til andre. Det kan så være et spørgsmål om hvorvidt narko forårsager forandringerne, eller kommende narkomaner allerede har anlæg for forandringerne. Men det ligger udenfor denne debat.

Narkomaners manien går som sådan ikke på heroin specifikt, men på den rus, som heroinen giver. Langt de fleste narkomaner har et blandingsmisbrug, der involverer mange andre stoffer. Heroin er bare det bedste stof de kan få fat i. Lederen anfører at opfattelsen af narkomani som en sygdom måske kan passivisere narkomaner, så de bare venter på at nogen kommer og helbreder dem. På en måde er det en meget mærkelig indvending, hvis man anerkender at heroin er medicin for narkomanen. Det ville være det samme som at påstå at astmatikere passive venter på at blive helbredt for deres afhængighed af astmamedicin (modsat kræft, så er hverken narkomani eller astma direkte livstruende).

Lederen har alligevel en smule merit, for det er min overbevisning, at der er en markant forskel på en narkomisbruger og en narkoman. Hvor narkomanen har en (måske) kronisk sygdom i form af manien, så er misbrugeren ikke manisk. Misbrugeren tager stoffer for sjov, eller for at holde de fysiske abstinenser på afstand, men kan stoppe med sit misbrug fra den ene dag til den anden uden andre problemer en lidt fysisk ubehag – og det ser man netop mange mennesker gøre. Et middel til tungt misbrug i en periode i ungdommen, så pludselig stopper de. De sagnomspundne 68’ere er et godt eksempel på det. Ikke ret mange af dem hænger stadig i et misbrug. Ligeledes skal man være lidt virkelighedsfjern hvis man tror alle alkoholdrikkere pr. definition er alkoholikere

Hvis man anser misbrugere og narkomaner som noget forskelligt, og anerkender at narko er medicin for narkomaner, må vi tage et opgør med den måde narkotikalovgivningen er skruet sammen i dag. I dag forhindrer lovgivningen nogle psykisk syge mennesker i at få deres medicin, og det bør ikke være meningen. I forhold til de ikke-maniske misbrugere virker lovgivningen puritansk og hyklerisk når man ser på lovgivningen om andre rusmidler som nikotin, coffein og alkohol.

Måske kan misbrugere udvikle sig til narkomaner, hvilket der er en reel teoretisk risiko for at de kan. Men det har vi meget lidt viden om, og indicierne taler efter min overbevisning imod. Om ikke andet, så virker den gigantiske indsats mod narkotika noget forhastet i forhold til den viden vi har, medmindre det er puritanismen, der viser sit ansigt.

3 Comments

  1. klog kommentar,,, det skal nok få en masse narkomaner til at indse at de syge i hovedet, og så stopper med at være “syge”.. jeg ved ikke nok om det til at komme med en klog kommetar, men kunne aligevel ikke holde mig i skidet ,når der er en så underlig komentar fra …nedernfisk…
    Hvis man ikke har andet end sådan en kommetar bør man så ikke overveje om det er vær at give den…jeg kan godt undvære det…men det er måske bare mig..Det virker som der gjort noget ud af dette indlæg,,, det fortjner mere end bare ,”de er syge i hovedet”

  2. for at komme med en kommentar til denne leder må man godt tænke sig lidt om og bruge hovedet lidt.Narkomaner er også mennesker.
    Jeg har selv en fortid som narkoman da jeg var helt ung men kom,heldigvis ud af det med skindet på næsen.Trangen vil altid sidde i mig,især når jeg har en dårlig periode.Jeg læste engang i en artikel at mange narkomaner faktisk er rimelige kloge mennesker som har lidt svært med deres egne tanker.Når jeg ser tilbage på den tid i mit liv kan jeg godt se en sammenhæng da jeg har været meget igennem med sygdom og andre voldlige ting helt tilbage til barndommen.Det er en form for virkeligheds flugt da verder udenfor kan være meget voldsom,især hvis man er meget følsom.
    Det var ellers en god leder.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.